8. mai 2017

Mobil

Har mine foreldre lov til å ta passordene mine over alle sosiale media og ha tilgang til min telefon når jeg sier at jeg ikke vil at de skal ha det?

Hei,

Takk for at du skriver til Barneombudet.

Det er ikke greit at foreldrene dine tar passordene dine og har tilgang til mobilen din. Du har rett på privatliv, og det bør foreldrene dine respektere.

Samtidig har foreldrene dine ansvar for deg til du er 18 år. Det kalles foreldreansvar. Det betyr at de skal passe på deg slik at du ikke gjør noe galt, og får hjelp og beskyttelse hvis du blir utsatt for noe.

Hvis foreldrene dine har grunn til å være bekymret for deg vil de kanskje passe ekstra godt på deg ved å ha tilgang på mobilen din og profilene dine i sosiale media. Vi synes det er bedre at foreldre og barn snakker sammen om hva de tror du driver med eller blir utsatt for.

Lenke til Barneombudet sin nettside om retten til privatliv.

Vi legger også ved en lenke med råd om hvordan snakke med en voksen om noe som er vanskelig. Det er ikke sikkert du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette, men her får du uansett noen tips om hvordan snakke om vanskelige ting på en god måte.

Lenke til hvordan ta en vanskelig samtale med en voksen

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv