16. februar 2018

Mobbing på skolen

Hei!
Jeg har en venn som blir mobbet mye på skolen (ungdomsskolen) og h*n har også blitt mobbet mye på barneskolen. Jeg vet at det meste av hjelp er prøvd: rektor, lærere og sosialrådgivere har vært innblandet, men ingenting av det har hjulpet vedkommende. H*n har bare blitt være over årene og jeg har sett stor nedgang på hvordan vedkommende har oppført seg. H*n er veldig sjeldent blid, prater så vidt med andre og snakker ikke med foreldrene sine om hva som foregår på skolen eller på fritiden. For mobberne slutter ikke å mobbe h*n på skolen, de sender stygge og hatefulle meldinger på Snapchat og Instagram. Jeg har fått sett noen av disse meldingene og jeg skjønner ikke helt hva som er poenget med å være så ondskapsfulle mot andre mennesker. Ja, jeg vil faktisk si at de er ondskapsfulle. For alt de gjør er å få denne personen til å føle seg nedverdigende og utenfor. H*n har hatt selvmordstanker, til og med prøvd å ta sitt eget liv. Dette har bare gjort situasjonen enda verre og jeg vet at h*n sliter med familie i tillegg.

Jeg håper jeg kan få noen gode og uvanlige råd og tips (ikke sånn råd som; snakk med foreldrene eller vær mer sammen med personen som blir mobbet).

-Gutt 15 år

Hei!

Så bra at du skriver til oss, og at du bryr deg om vennen din.

Det du skriver er veldig alvorlig. Vennen din har rett til å ha det bra på skolen og det er skolens sitt ansvar å få slutt på mobbingen. Det står i opplæringsloven kapittel 9 A. Loven sier at rektor skal sette inn alle egnede tiltak som kan få slutt på dette. Du skriver at mange ting har vært prøvd, men skolen ikke har klart å få det til. Da må skolen gjøre mer! Det kan godt hende at skolen må få hjelp utenfra, for eksempel fra fagpersoner som er eksperter på mobbing. I så fall har de plikt til å skaffe mer hjelp.

Vårt råd er at dere kontakter Fylkesmannen. Fylkesmannen er et kontor som skal passe på at skolen følger loven. Fylkesmannen kan bestemme hva skolen skal gjøre for at vennen din får det bra på skolen. De kan til og med gi skolen bøter hvis skolen ikke gjør som den skal. På denne siden kan vennen din melde fra om mobbingen. Da går meldingen til Fylkesmannen der han bor. Dere kan også ringe til Fylkesmannen å få råd. På denne siden kan du finne Fylkesmannen der du bor.

Det er også viktig at vennen din får noen å snakke med om hvordan han har det. På denne siden er det oversikt over noen steder man kan ringe eller skrive til. For eksempel Røde kors-telefonen: 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon: 116 123.

Vi håper dette svaret hjalp deg litt på vei. Hvis ikke vil vi gjerne at du kontakter oss igjen. Du kan sende e-post, eller ringe 22 99 39 50. Hvis vi får vite mer om saken kan vi kanskje gi flere og bedre råd! Du kan spørre etter Silje eller noen andre som jobber med skole.

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv