17. februar 2017

Mobbing og det å si ifra

jeg har blitt mobbet med utestenging, baksnakking og kommentarer i flere år og det er skikkelig ille. Så for å stoppe dette har flere av de lærerne som jobber med at jeg skal få det bedre foreslått at vi sammen skal si ifra til de som mobber at de gjør det. Dette er veldig vanskelig for meg fordi jeg er redd det skal føre til at de fortsetter enda mer eller begynner si det til andre medelever så de blir enda flere. Jeg gjorde det en gang før på barneskolen. Da var de snille mot meg når det var en lærer tilstede, mens med en gang det ikke var noen voksne så brydde de seg ikke lenger. Det er slike ting jeg er redd for vil skje om vi sier det direkte til elevene som mobber. Samtidig har jeg lyst til å si ifra litt innerst inne og, men jeg tør ikke. Er redd det vil ødelegge resten av ungdomskole tiden enda mer en den allerede er ødelagt. Det er veldig vanskelig å forklare til de voksne hvorfor jeg synes dette er skummelt, De kan jo ikke tvinge meg til å si det. Det er skummelt å si ifra for da får man en status som sladrehank eller sutre unge.
Så hav skal jeg gjøre? Det er kanskje vanskelig å svare på men..
Eller hvis jeg tørr å si det til de som mobber og det får dårlige konsekvenser, hva kan jeg gjøre da?
Er det andre lure måter man kan få sagt i fra til de som mobber? Dette er så vanskelig for meg!

Tema: Mobbing

Hei,

Takk for at du skriver til oss om dette.

Vi skjønner at dette er vanskelig og at du tenker godt gjennom hva som skal til for at du skal få det bedre.

Den dårligere erfaringen din fra barneskolen sitter i kroppen din og gjør at du blir redd for at det skal bli verre ved å si ifra. Dersom du forteller dine tidligere erfaringer til en voksne bør de forstå dette. Du skriver at du har erfaring med at det å si ifra til mobberne gjorde at de var greie når det var voksne tilstede. Du må fortelle de voksne at du er redd for at det å si ifra skal gjøre det verre for deg.

Det er viktig at rektor vet at du ikke har det bra og at du blir mobbet, krenket og utestengt på skolen. Han eller hun skal sammen med deg finne ut av gode tiltak som virker slik at du får det bedre på skolen.

Ansvaret ligger hos de voksne. De skal ta tak i dem som krenker og mobber deg og passe veldig godt på at de ikke får anledning til å gjøre det. De voksne rundt deg har et stort ansvar og skal ikke sette i gang med tiltak som kan gjøre at du får det verre.

Vi håper at du har fått svar på spørsmålet ditt og at du har en voksen på skolen eller hjemme du kan snakke med om dette.

Du kan godt ringe til oss direkte og få en prat dersom du trenger det. Vårt telefonnummer er 22 99 39 50.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv