8. mai 2018

Mobbing

Broren min blir mobbet og jeg spurtee hvorfor da svarte han allt og da sa han at broren min var feit

Tema: Mobbing

Hei!

Så bra at du skriver til oss, og tar vare på broren din!

Det du skriver er ikke bra og broren din skal ikke ha det sånn. Broren din har rett til å ha det bra både på fritiden og på skolen. Dersom broren din blir mobbet på skolen er det skolens sitt ansvar å få slutt på mobbingen. Det står i opplæringsloven. Loven sier at rektor skal sette inn alle tiltak som kan få slutt på dette. Skolen har derfor en plikt til å til å hjelpe broren din.

Dersom du eller broren din ikke ønsker å snakke med rektor om dette kan dere snakke med en annen voksen dere stoler på. Dette kan for eksempel være en lærer eller helsesøster. Lærer eller helsesøster kan da snakke med rektor for dere, eller så kan dere gå til rektor sammen. Dersom du eller broren din syntes det er vanskelig å snakke med en voksen om dette kan dere kanskje få noen tips på vår nettside. Barneombudet har laget noen tips til hvordan vanskelige samtaler med voksne kan gjennomføres. Denne finner du her.

Dersom broren din mobbes på skolen, og rektor ikke gjør nok for at mobbingen skal ta slutt, er vårt råd er at dere kontakter Fylkesmannen. Fylkesmannen er et kontor som skal passe på at skolen følger loven. Fylkesmannen kan bestemme hva skolen skal gjøre for at broren din får det bra på skolen. De kan til og med gi skolen bøter hvis skolen ikke gjør som den skal. På denne siden kan vennen din melde fra om mobbingen. Da går meldingen til Fylkesmannen der han bor. Dere kan også ringe til Fylkesmannen å få råd. På denne siden kan du finne Fylkesmannen der du bor.

Hvis broren din mobbes utenfor skolen synes vi at dere bør snakke med foreldrene deres. Foreldrene deres kan da for eksempel snakke med skolen om hvordan situasjonen bør løses eller med foreldrene til de som mobber.

Det er også viktig at broren din får noen å snakke med om hvordan han har det. Kanskje du kan snakke litt mer med han om hvordan han har det? Det finnes også noen steder hvor barn og unge kan ringe for å snakke med gode voksne personer. På denne siden er det oversikt over noen steder man kan ringe eller skrive til. For eksempel Røde kors-telefonen: 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon: 116 123.

Vi håper dette svaret hjalp deg litt på vei. Hvis ikke vil vi gjerne at du kontakter oss igjen. Du kan sende e-post, eller ringe 22 99 39 50. Hvis vi får vite mer om saken kan vi kanskje gi flere og bedre råd! Du kan spørre etter Silje eller noen andre som jobber med skole.

Lykke til!

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv