16. august 2017

Mamma gir meg ikke konfirmSjons penger hva gjør jeg?

Hei. Jeg spurte moren min pent om hun kunne overføre konfr pengene mine til meg. Ellers har jeg ikke kontakt med henne, og hun nektet å gjøre det, og har ikke svart meg hvorfor. Grunnen til at jeg tror at hun ikke gjør det, er fordi jeg har en mistanke om at hun kan ha brukt dem uten min tillatelse. Problemet er at hun har mine penger inni hennes system. På en eller annen konto, hvorfor det vet jeg ikke. Så jeg vil neppe få dem uten å få tillatelse fra henne. Jeg har ikke gitt henne lov om at hun skal beholde dem og ikke ha dem i det hele tatt. Og jeg har sagt til henne at hvis hun ikke gir meg dem innen mandagen, og forklarer hvorfor, så vil jeg anmelde det for stjeling. Jeg bor også alene så det er jeg som disponerer pengene. Dette er også penger fra faren min sin side, og han er å enig med meg om at det er stjeling. Men han sa at jeg skulle gi henne en sjanse, og det har jeg gjort. Men jeg frykter at hun forsatt ikke kommer til å gi dem. Jeg vil nødig anmelde min egen mor, selv om hun fortjener det siden hun har behandlet meg dårlig.. men jeg kommer til å gjøre alt jeg må for å få dem! Men på den riktige måten. Selv syns jeg det er ganske flaut om jeg måtte gjøre det. Og jeg har andre søsken som er avhenhig og glad i henne. Jeg og moren min har ikke kontakt og vi krangler alltid. Har heller ikke kontAkt med storesøsteren min. Så jeg vet ikke om jeg skal anmelde eller ikke. Men jeg gjør alt jeg må for å presse henne til å gi meg dem! Hun har ikke rett til å gjøre dette, og hvertfall ikke uten å gi meg en forklaring.

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Så bra at du ønsker å gjøre dette på en riktig og god måte.

Siden du er under 18 år er det foreldrene dine som er dine verger. Det betyr at de har ansvar for din økonomi, men siden dette er penger du har fått i gave, så er det dine penger. Du har helt rett i at moren din ikke har lov til å bruke eller låne av disse pengene. Hun kan heller ikke nekte deg å bruke dem, med mindre de som har gitt deg gavene har sagt klart fra at hun skal passe på pengene for deg til du blir 18 år. Du kan lese mer om pengegaver og hva du kan bruke og bestemme selv på denne nettsiden.

Det er viktig at du tar tak i dette og får kontroll over pengene som faktisk er dine. Vi foreslår at du først tar kontakt med Fylkesmannen der du bor. Hos Fylkesmannen har de et kontor som har ansvar for at verger gjør det de skal. Der kan de svare på spørsmål om penger og rettigheter, og dersom moren din har tatt pengene dine så kan de også hjelpe deg med å få tilbake disse pengene.

fylkesmannen.no finner du kontaktinformasjonen til Fylkesmannen i det fylket der du bor.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv