8. mai 2018

Leser meldinger

Hei, mamma leser mine private meldinger. Hun sier at det er for å gi meg veiledning. Men jeg vil ikke at hun skal lese du mere. Kan jeg si at hun ikke får lov?

Hei og takk for at du skriver til oss!

Alle barn har rett til privatliv. Det står i barnekonvensjonen artikkel 16. Dette betyr at du har rett til å ha et privatliv, selv om foreldrene dine bestemmer over deg frem til du blir 18 år. At du har rett til privatliv betyr at foreldrene dine vanligvis ikke har lov til å snoke i dine ting, lese meldinger eller e-posten din, eller andre ting som er personlig for deg.

Foreldre har også noe som heter foreldreansvar for barna sine. Det betyr at de har ansvar for å passe på dem. Noen ganger kan det være nødvendig at foreldre undersøker hva barna driver med på nett og mobil hvis de mistenker at barnet holder på med noe kriminelt, skadelig eller farlig. Dersom foreldrene ikke mistenker at barnet holder på med noe kriminelt, skadelig eller farlig, skal foreldrene ikke lese barnas private meldinger.

Vi foreslår at du snakker med moren din om dette og at du ikke syns det er greit at hun leser dine private meldinger. Kanskje er det noen andre som du også kan snakke med, for eksempel læreren din eller helsesøster? Kanskje de kan snakke med moren din sammen med deg for å få henne til å forstå at dette er viktig for deg.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv