14. november 2017

Lærer snoket i tingene mine

Hei. Jeg glemte tegnebøkene mine på skolen. Jeg er kunstner, og tegner hver dag. Fant ut at lærerne har snoket i dem når jeg var hjemme. Jeg tegner mye damer med kniv i hodet og sann. Fordi det er kunst. De ringte hjem, til Bupp (Jeg går på bupp) og skal kontakte barneværnet. De sier grunnen var at de skulle se om jeg hadde samme skrift som noe som ble skrevet på en planke i skogen hvor det sto "Skolen skal brenne" osv. Det var jeg som skrev det, men syntes ikke det er greit av de så i mine private tegnebøker uten å spørre eller si ifra først. De kunne ærlig talt bare spurt meg. De vet jeg alltid svarer ærlig. Jeg har mye gamle tegninger jeg er flau over som jeg ikke vil at andre skal se, jeg har egentlig hele livet mitt i de bøkene. Det er som en dagbok. Er det greit? hva sier loven om det?

Hei!

Og takk for spørsmål.

Du har rett på privatliv, også på skolen. Så hovedregelen er at læreren ikke kan undersøke lommene dine, gå i sekken din eller sjekke tegnebøkene dine uten at du har gitt ham eller henne lov.

Noen ganger skjer det ting som gjør at andre hensyn må gå foran hensynet til privatliv. Det er i situasjoner der det oppstår alvorlig fare for liv og helse.

Det er vanskelig å si noe helt konkret om det som har skjedd med deg uten å kjenne alle sidene av saken. Men fordi vi får en del spørsmål om retten til privatliv på skolen, har vi laget en liten side om temaet. Der kan du lese mer hva reglene sier, og også om hvilke unntak som finnes.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv