17. november 2017

Lærer

Hei:)
Jæ er på en måte ilag med en lærer, lizzom me kysse å kline sånn hver dag når ingen ser. Kan jeg bli anmeldt/få nedsatt karakter viss me blir ferska?

Hei.

Det er fint at du skriver til oss og spør om råd. Det er ulovlig og ikke greit at en som jobber på en skole er sammen med en av elevene. Det gjelder uansett om dere har sex med hverandre eller ikke. Vi skriver mer om lover og regler lenger nede i svaret.

Selv om det ikke er lov at en lærer har et forhold til en elev, er det ikke din skyld. Det er ikke du som kan bli straffet for dette. Det er det viktig at du vet.

Det er veldig viktig at du sier fra til en voksen om det som skjer. Vi forstår at det kan være veldig vanskelig for deg, men du bør gjøre det likevel. Det enkleste og beste er at du forteller det til foreldrene dine. De står deg nærmest og kan hjelpe deg. Hvis du ikke kan eller vil si det til foreldrene dine, kan du si fra til rektor eller helsesøster på skolen.

Lenke til side med råd om hvordan du kan snakke med en voksen om noe vanskelig

Om lover og regler

Vi vet ikke nok om hva slags forhold du og læreren har til å si nøyaktig hvor ulovlig det er, men det er uansett ikke greit. Under finner du en beskrivelse av noen av reglene som gjelder i slike saker.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en som er over 16 år ikke har lov til å ha sex med en som er under 16 år. Det er et unntak for  forhold mellom likeverdige, for eksempel to klassekamerater på 15 og 16, men den vil helt klart gjelde en 18 år gammel assistent på en skole og en elev på 14 år.

En voksen som har «seksuell omgang» eller utfører «seksuelle handlinger» med en som er under 16 år, kan bli dømt til fengsel. «Seksuell omgang» er samleie og andre ting som likner. «Seksuelle handlinger» kan være noe veldig lite, for eksempel å ta på brystene til en jente på utsiden av genseren eller et tungekyss. Reglene gjelder uansett om barnet synes det er greit at den voksne gjør det han eller hun gjør eller ikke.

Alle som jobber på en skole er i det man kaller et tillitsforhold til elevene på skolen. Det er ekstra alvorlig når en som jobber på en skole har et forhold til en av elevene. Det regnes som maktmisbruk. Det gjelder selv om du ikke opplever det sånn selv. Uansett om læreren har gjort noe som er ulovlig eller ikke, vil han kunne miste jobben når han har blitt sammen med en elev.

Vi forstår at du kanskje synes at disse reglene er strenge. Det er ikke sikkert at du føler deg utnyttet. Selv om du ikke føler deg utnyttet  i dag, kan du føle det senere. Når du er over 16 år, er du moden nok til å ta ansvar selv. Når du er under 16 år, er det en veldig streng lov som beskytter deg. Derfor er det viktig at du sier fra til en voksen.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv