15. mars 2017

Konfirmasjon

Først må jeg si at jeg elsker dere,dere hjelper meg kjempe mye.
Jeg skal konfirmeres til neste år (kristelig) og det er mitt valg. Men pappa sier at jeg ikke får lov til å konfirmere meg borgerlig. Han har sagt at "enten blir det kristelig eller ingen konfirmasjon"
Har han lov til det?

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

I Norge har alle barn religionsfrihet. Det betyr at du selv kan velge hva du vil tro på. Når du har fylt 15 år har du full frihet i alle religiøse spørsmål. Det vil si at du kan melde deg ut eller inn trossamfunn.

Les mer om rett til egen tro

Før du fyller 15 så har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilken religion du skal lære om. De kan likevel ikke tvinge deg til å tro på noe du ikke ønsker.

Selv om du ikke er 15 år, så vil det være vanskelig for faren din å tvinge deg til å gjennomføre en kristelig konfirmasjon. Faren dine kan likevel si seg uenig i at du gjennomføre en borgerlig konfirmasjon. Faren din kan da la være å støtte deg økonomisk for å gjennomføre konfirmasjonskurset eller kanskje ikke være med på å bidra til feire deg på selve dagen. Alternativet kan da være å ikke la seg konfirmere i det hele tatt.

Vi håper du fikk svar på det du lurte på.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv