6. oktober 2016

kan lærere sjekke skole pcne våre

Kan lærerene se hvilke filer og gå igjennom skole pcene våre? (de pcne vi låner fra skolen) pls svar

Hei, og takk for et veldig godt spørsmål. Beklager at det har tatt litt tid å svare, men vi måtte sjekke litt med Datatilsynet. De er veldig gode på slike spørsmål.

Det finnes ikke noen lover som sier nøyaktig hva skolen og lærere kan gjøre med elevenes pc-er, men når noen får en pc på jobben sin så er det veldig strenge regler for hva sjefen på en arbeidsplass kan undersøke på denne maskinen. Disse reglene kan nok ofte overføres til skolen.

Svaret er rett og slett at det skal veldig mye til for at lærerne skal få lov til å sjekke pc-en. Når skolen låner ut pc-er som dere får ha med hjem, så må de også regne med at disse blir brukt til private ting. Man har rett til privatliv, og lærere og skolen har ikke rett til å vite alt man gjør.

Det finnes unntak, for eksempel om de har mistanke om straffbare handlinger, men da er det strenge regler på hvordan man kan sjekke pc-ene.

Det kan også være lurt å se på den kontrakten man har skrevet under når man har fått pc-en. Der står det kanskje noe om hva man kan bruke pc-en til, og hva skolen mener de kan gjøre. Men selv om det står der at skolen kan sjekke pc-en så skal det likevel mye til for at de har lov til å gjøre det.

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt. Dersom du føler det var noe som manglet kan du gjerne skrive til oss på nytt og forklare hva som har skjedd. Du kan også kontakte Datatilsynet som kan veldig mye om slike regler.

Lenke til kontakt-side hos Datatilsynet.

Hilsen oss i Barneombudet.

Spørsmålsarkiv