2. oktober 2017

Kan ikke bo hjemme

Hei jeg er en gutt på 18 år som har alltid bodd med moren min i Norge, men for 5 mnd siden flytte hun at av landet. så jeg har bodd med faren min siden da. Jeg å han forstår hverandre ikke vi er en situasjon der det blir alltid krangel og bråk. Ble 18 for 2 uker siden og han vil kaste meg ut av huset ikke om så lenge kanskje etter denne mnd her ps. jeg går på vgs andre året mitt. så jeg lurte på om jeg kunne ha rettighet til og få hus?

Hei, takk for at du har skrevet til oss.

Vi skjønner at du er i en vanskelig situasjon.

I utgangspunktet har foreldrene dine har plikt til å forsørge deg frem til du er ferdig på videregående skole. Denne plikten gjelder også etter at du har fylt 18 år når du fortsatt går på videregående. Dette står i barneloven. Det betyr at de blant annet skal dekke boutgifter hvis du ikke skal bo hjemme.

Hvis foreldrene dine ikke har råd til å forsørge deg, kan det være at du har rett til støtte fra Lånekassen. Du finner mer informasjon om dette her.

Dersom foreldrene dine nekter å ta ansvar for deg nå som du har fylt 18 år men fortsatt går på videregående skole, kan du ta kontakt med NAV og be om hjelp. De kan gi deg veiledning om bosted og økonomi, og hvilke rettigheter du har, les mer om dette her. Du kan ringe NAV på 55 55 33 33 for å avtale time med en veileder.

Hvis du og faren din ønsker hjelp til å forsøke å bedre forholdet mellom dere, kan dere få hjelp på familievernkontoret. De hjelper alle som trenger å snakke om vanskelige forhold i familien, og kan være et sted å få gode råd. Du finner kontaktinformasjon til alle familievernkontorene på denne siden.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med faren din, så har vi også laget noen tips til den vanskelige samtalen med en voksen, som kanskje kan være til hjelp.

Vi håper du fikk svar på det du lurte på, og at det ordner seg.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv