6. mars 2017

Jobbe når over 16 år

Hei,

Jeg er en jente på 16 år (født i 2000) som nettop har fått meg jobb. Det er en ettermiddag i uken, annen hver helg + eventuelt litt ferie. Jeg er en ansvarlig og selvstendig jente, som er opptatt av å gjøre de bra på skolen. Jeg føler selv jeg har overskudd til å jobbe, men får ikke lov av foreldrene mine. Har de lov til dette? Jeg tørr ikke å fortelle dem om jobben min ettersom jeg er redd de ringer arbeidsgiveren min eller tvinger meg til å slutte. Har jeg ikke rett til å bestemme dette når jeg er over 16 år, og fyller 17 i sommer?
Mvh frustrert 16 åring

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Når du har fylt 15 år, har du lov til å begynne å jobbe uten at foreldrene dine må godkjenne det. Frem til du har fylt 18 år kan foreldrene dine likevel bestemme at du må slutte å jobbe hvis de mener jobben går utover skolearbeidet ditt.

Foreldrene dine skal alltid bestemme det som er best for deg, og høre på hva du har å si før de tar avgjørelser. Jo eldre du er, jo større vekt skal de legge på meningen din. Nå som du snart er 17 år, skal de derfor legge stor vekt på hva du selv ønsker og mener.

For mange kan det være en nyttig erfaring å tjene egne penger, og å lære seg verdien av å jobbe. Du finner mer informasjon om egen økonomi og arbeid her.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan du få noen tips til hvordan du kan gjøre det her: Den vanskelige samtalen.

Vi ønsker deg lykke til, og håper at det løser seg.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv