31. mai 2018

Institusjon og tvang

Hei;)
Jeg blir kanskje flyttet til en institusjon. Jeg fyller 18år dette året, hvor mye kan barnevernet bestemme etter det?

Hvis jeg takker ja til ettervern, vil de være i stand til å bruke tvang mot meg så lenge jeg bor på institusjon.

Sliter til tider m utagerende atferd, og er redd for at jeg bare blir feid ut av institusjonen så fort jeg lager liitt styr når jeg fyller 18 hvis de ikke har mulighet til å bruke tvang i d hele tatt (selv om jeg ikke der og da vil at d skal brukes).

Jeg vet innerst inne at jeg virkelig trenger hjelp, blant annet pga av traumer fra barndommen. Så lenge jeg føler meg trygg og for (nok) omsorg oppfører jeg meg eksemplarisk, bare jeg ikke blir trigget av noe (da reagerer kroppen bare før jeg rekker å tenke)

Hei,

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du ser at du trenger hjelp. Da skal du lytte til det.

Når du har fylt 18 år, så samtykker du i utgangspunktet selv til ettervern i barnevernet. Det betyr at du kan takke nei til tilbudet underveis dersom du ønsker det.

Hvis du er under 18 år og plasseres på institusjon uten eget samtykke, så kan dette tiltaket opprettholdes også med tvang etter at du er fylt 18 år.

Du spør om de kan kaste deg ut dersom de ikke kan bruke tvang etter at du har fylt 18 år. Det er ingen aldersgrense på bruk av tvang på 18 år.

Det er viktig å vite at i utgangspunktet skal ikke institusjoner bruke tvang på de som bor der. Det er strenge regler for når det kan brukes.

Institusjonen skal også arbeide for å finne ut av hvordan de kan unngå det. Du bør snakke med en på institusjonen om hvordan dere skal løse situasjonene når kroppen din reagerer og hvilke situasjoner som kan gjøre at du reagerer slik at dere kan unngå dem. Det gjør det lettere for institusjonen å finne andre løsninger enn bruk av tvang.  Du kan også snakke med saksbehandleren din i barnevernet om dette. Det er viktig at du med egne ord får beskrevet hvilke situasjoner du er redd for å komme i. Du kan også kontakte Fylkesmannen i der du bor for å få mer informasjon.

Det finnes en egen forskrift om rettigheter og bruk av tvang på barneverninstitusjon. Den finner du her. 

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv