8. mai 2018

Institusjon

Hei! Jeg vil ikke bo hjemme mer. Mamma baksnakker meg til vennene sine på Messenger, hun sier jeg er svak og irriterende, alt jeg har sagt til henne av private ting sier hun videre til søsteren min. Koden til ipaden hennes er søsteren min sin bursdags dato. Pappa bruker å stryke meg over rumpa, eller klipe meg i rumpa. Jeg prøver å si ifra til dem, men de vil ikke høre på meg. Når jeg var liten brukte de også å klipe meg i armen. Er dette god nok grunn til å havne på institusjon? Jeg orker ikke bo hjemme mer. Jeg tørr ikke si noe til mamma, og jeg går rundt å er redd for at papps skal klipe eller stryke rompa mi. Hva skal jeg gjøre?

Hei, bra du tar kontakt med Barneombudet så vi kan gi deg noen råd om hva du kan gjøre.

Faren din har ikke lov til å klype deg eller ta på deg mot din vilje. Det er bare du som bestemmer over din egen kropp. Det betyr at ingen har lov til å gjøre noe mot kroppen din som du ikke vil. Ingen skal kunne ta på, klemme deg eller tvinge deg til noen annen form for kroppskontakt hvis du ikke har lyst. Hvis du opplever noe du synes er ubehagelig, kan du finne noen som kan hjelpe deg her.

Det moren din gjør er heller ikke greit. Moren din skal ikke baksnakke deg til sine venninner eller fortelle hemmeligheter videre til søsteren din. Alle foreldre har en plikt til å ta vare på sine barn og ikke gjøre ting som kan skade de eller få de til å føle seg dårlig. Det står i Barnekonvensjonen artikkel 19. Du kan lese mer om den her. Alle barn har i tillegg rett til privatliv. Dette står i Barnekonvensjonen artikkel 16. Du kan lese mer om det her.

Det er veldig viktig at du sier fra til noen voksne du stoler på om at du ikke har det bra hjemme. Du kan snakke med helsesøster eller en lærer på skolen. Dersom du syntes det er vanskelig å snakke med noen om dette har vi hos Barneombudet laget noen tips til hvordan du kan gå frem. De finner du her. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. De kan hjelpe deg videre. De har åpent på ettermiddagen og kvelden også.

Les mer om alarmtelefonen her

Barnevernet skal hjelpe barn som ikke har det bra hjemme. De kan hjelpe foreldre til å forstå at de ikke skal utsette barna sine for vold. Noen ganger klarer barnevernet å hjelpe barnet mens han eller hun bor hjemme. Men hvis det ikke er bra for barnet å bo hjemme, vil barnevernet hjelpe barnet å finne et tryggere og bedre sted å bo. Du kan lese mer om barnevernet her:

Lenke til informasjon om barnevernet.

Uansett hva du har gjort eller sagt, så skal du ikke bli behandlet sånn som du forteller oss.

Hvis du vil ha hjelp til å kontakte barnevernet, kan du ringe oss på 22 99 39 50 –  spør etter Mathias eller Elin.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv