17. januar 2018

Ikke greit

Kan mamma gå rundt og true meg med å kaste meg ut av huset slik at jeg må bo hos pappa, og er dette et brudd på loven som handler om at det ikke er lov til å true andre?

Hei!

Takk for at du skriver til oss hos Barneombudet!

Moren din skal ikke true deg med at du blir kastet ut av huset og må flytte til faren din. Det står i barneloven at foreldre skal vise omsorg for barna sine. Bruk av vold og skremmende, plagsom eller annen hensynsløs oppførsel overfor barn er forbudt.

Foreldrene dine er juridisk og økonomisk ansvarlig for deg til du er 18 år. Dette innebærer at foreldrene din plikter å forsørge deg og gi deg tak over hodet til du er 18. Om du skal flytte til faren din så må foreldrene dine være enige om dette. Du har også rett til å si din mening om hvor du vil bo.

Det kan være at du bør snakke med moren eller faren din om hvordan du opplever truslene om å bli kastet ut. Vi har samlet noen råd om vanskelige samtaler med voksne her, kanskje kan diss være til hjelp.

Om du ikke opplever at det hjelper å snakke med foreldrene dine kan det også være mulig å få hjelp andre. Det kan være Familiesenter eller Familiekontor i din kommune du kan kontakte. Du kan også ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge på telefonnummer 116 111, de kan gi deg gode råd om hvor du kan henvende deg i denne situasjonen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv