30. mai 2017

hvor mye rett har egentlig foreldrene mine?

hei, jeg er en jente på 15 år, og foreldrene mine skilte seg når jeg var 11 år. Moren min har hatt foreldrerett helt siden de skilte seg, og jeg ser bare faren min annen hver helg. Hver gang moren min blir sur på meg, truer hun meg med å flytte til faren min, noe som jeg overhode ikke vil, siden han kan være veldig ekstrem. Moren min sier også at jeg ikke har noe rett i å bestemme, siden det er hun som bestemmer over meg. hvor mye rett har jeg egentlig til å bestemme, hvor jeg vil bo? og er det mulig å stoppe dette?

Hei!

Takk for at du skriver til oss. Det er mange barn og unge som lurer på hvem som bestemmer over hvor de skal bo. Det er dessverre også mange som opplever at foreldrene krangler og lar det gå ut over barna.

Det er moren og faren din som bestemmer hvor du skal bo frem til du er 18 år. Men jo eldre du blir, jo mer skal din mening ha å si.

Det er uansett ikke greit at moren din truer deg med å måtte flytte.

Ut fra det du forteller, synes vi det virker som du og moren din ikke får ting til å funke så bra akkurat nå. Det er mange familier som opplever dette når barna blir ungdommer, og vil bestemme mer selv. Kanskje snakker dere ikke så godt sammen heller, siden det ender med at hun truer deg med flytting?

Det finnes dessverre ingen rask løsning på dette, dere må rett og slett snakke sammen. Kanskje kan du få med en annen voksen du stoler på til å hjelpe deg? Det kan være en tante, en lærer eller foreldrene til en venn. Vi har laget noen tips til den vanskelige samtalen med en voksen.

Dere kan også be om hjelp på familievernkontoret. Familievernkontorets oppgave er å hjelpe familier som ikke snakker så bra sammen til å bli enige og få det bedre. Det er gratis å få hjelp der.

Vi håper dere finner ut av det!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv