31. januar 2017

Hvilke muligheter har jeg?

Hei, Jeg og søsteren min på 20 år bor hjemme med pappa. Mor er død. Hvis han mister omsorgsretten over meg, er det då mulighet for at jeg kan flytte sammen med søsteren min? Jeg har også to andre eldre søstre som begge har flyttet hjemmefra og bor med kone og kjæreste. Jeg håper det uansett er mulighet for at jeg kan bo med søsteren min på 20 år, siden det er hun jeg er nærmest. Hun bor hjemme med oss nå fordi hun ikke vil at jeg skal bo alene med pappa, men nå kaster han henne ut.

Hei,

Fint at du kontakter oss!

Hvis du vil bo sammen med søsteren din må faren din godkjenne dette. Han har også et forsørgeransvar for deg til du er 18 år og ferdig med videregående skole, hvis du holder på med det.

Hvis du ønsker å flytte sammen med søsteren din fordi du ikke har det bra eller er utrygg hjemme, bør du kontakte barnevernet. Det er barnevernet som kan hjelpe deg og vurdere om du bør bo et annet sted.

Er du utrygg eller redd der du bor, så kan du også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge 116 111. Her kan du snakke med noen voksne som kan hjelpe deg videre. Mange synes også det kan være fint å ta en samtale med helsesøster på skolen. De er ofte flinke til å henvise videre.

Barnevernet kan vurdere å la barn og ungdom bo hos familiemedlemmer. Det kan være hos søsken, besteforeldre, tanter og onkler. I slike situasjoner skal barnevernet ta da utgangspunkt i hva som er til det beste for deg.

Av og til er det slik at ungdom rett og slett bare ønsker å flytte for seg selv. Har du det slik, så kan du lese litt mer om hvordan du kan forholde deg til det her 

Ta kontakt med oss igjen om du ikke fikk svar på det du lurte på.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv