4. september 2017

husarrest-hmm

Scenario nr.1:
Jeg har en innetid til klokken 22.00. Men her forleden kom jeg fem minutter for sent. altså jeg kom ikke hjem før 22.05. Det var ikke min feil, men det var de som kjørte meg hjem sin feil.likevel fikk jeg husarrest dagen etterpå. Altså jeg måtte rett hjem etter skolen. og fikk ikke være med noen. Var dette greit?

Scenario nr.2:
Jeg gjorde noe litt dumt kanskje. Også fikk jeg kjeft. Mamma tok telefonen min, og jeg har fått husarrest i noen dager. Mamma nekter meg i å være med folk etter skolen, og jeg får ikke vite hvor lenge jeg har husarrest. Vet heller ikke når jeg får telefonen tilbake.
Er dette greit?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi skjønner at du føler deg urettferdig behandlet når du har fått husarrest etter å ha kommet hjem fem minutter for sent. Særlig når du mener at det ikke var din skyld heller.

Om det er greit eller ikke at foreldre har gitt deg husarrest, kan vi i Barneombudet ikke si så mye om, selv om det virker litt strengt i dette tilfellet.

Foreldrene har ansvar for barna til de fyller 18 år, derfor kan de bestemme når du skal komme hjem.  Foreldre kan også bestemme at du får husarrest selv om du ikke er enig. I alle hjem har man en del regler, som det er viktig å følge selv om man er uenig i dem.

Du kan prøve å ta en prat med foreldrene dine om det som har skjedd og prøve å finne ut hvorfor de har vært så strenge mot deg. Samtidig kan du komme med forslag hvordan du heller vil ha det når en slik situasjon oppstår. For eksempel kan dere snakke sammen om det som har skjedd, hvorfor du mener at det å få husarrest ikke var greit, og lage tydelige og klare avtaler om reglene for husarrest.

Det kan være lurt å forberede seg til denne samtalen. Vi har laget noen råd til en vanskelig samtale med en voksen.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

 

 

Spørsmålsarkiv