13. juni 2016

har de lov?

Hei. jeg er en jenta på 14 år, fyller 15 til høsten. Jeg lurer på om fosterforeldrene mine har rett til å ta fra meg telefonen min? Jeg krangla med dem og da tok de telefon min. Jeg spurte om jeg kunne bruke telefonen min til å sende en melding til en bestevenninna mi, for å spørre en henne om å finne på noe, men det sa de nei til. Jeg får liksom ikke lov til å røre telefonen min. Det har skjedd flere ganger at de er tatt telefonen, en gang når jeg skulle ut men en venn så kunne jeg ikke ha den med ut, og jeg gikk hjem alene i mørke og hadde ingen telefon. Er dette riktig av dem å gjøre??

Hei,

Fosterforeldrene dine har den daglige omsorgen for deg. De må derfor ta de beslutningene de mener er best for at du skal være trygg og for å oppdra deg til å bli et voksent, selvstendig menneske.

Fosterforeldrene dine har lov til å gi deg konsekvenser om du har gjort noe du ikke skulle ha gjort. Men konsekvensen må ikke være veldig mye større enn det du har gjort galt. For eksempel kan de ikke ta fra deg telefonen om du ikke ryddet opp etter middagen.

Fosterforeldrene dine har lov til å ta telefonen din om du for eksempel bryter reglene dere har for telefonbruk, eller hvis du bruker telefonen din til å avtale å møte folk de ikke stoler på. Men de bør ha en plan om hvor lenge de skal ha telefonen, sånn at du vet hva du har å forholde deg til.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv