27. april 2018

Gymkarakter

Hei! For å si det sånn så ligger jeg å vipper mellom 5 og 6 i gym og læreren min sier jeg må få 6 på løpetest om jeg vil ha 6er. Klarer ikke få 6 fordi konisjonen min ikke er bra nok. Etter fjorårets test fikk jeg 5- og var andpusten og halvdød i en dag etter mens han som fikk 6, strevde ingen ting. Er dette rettferdig og i det hele tatt lov?

Det andre jeg lurer på er om læreren kan gi ulik vurderingskriterier basert på kjønn. Gutter må løpe under 8 min på 2km for å få 6 mens jenter må være under 10 osv. Dette er jo urettferdig, er det lov?

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Læreren kan ikke gi karakter bare etter hvor god du er i idrett eller hvor bra kondisjonen din er. Læreren skal se på hvor godt dere kan faget, innsatsen deres, selvstendighet og evne til å teste egne grenser. Det betyr at en som sitter i rullestol også kan klare å få den beste karakteren i faget gym. Hva du skal kunne i faget, står i læreplanen. Det er en forskrift som skolen må følge. Læreren kan ikke velge å vurdere noe annet.

Dersom du mener at læreren vurderer deg på feil grunnlag kan du ta det opp med læreren og med rektor.

Vi har også skrevet litt om gym og testing på våre websider. Her står det også noe om hvordan du kan gå fram hvis du vil klage på hvordan gymkarakterene blir satt på deres skole. Du kan lese mer her.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv