3. juli 2017

Fosterfamile

Kva slags rettigheter har eg når det gjelder fosterfamilie plassering? Kan eg bli plassert i ein familie eg ikkje vil vere i?

Hei og takk for at du skriver til oss!

Du har ikke rett til å bestemme hvilket fosterhjem du skal være i. Men du har rett til å bli hørt når barnevernet tar avgjørelser som gjelder deg. Når barnevernet bestemmer hvor du skal bo, skal de legge stor vekt på hva som er best for deg. Da må de snakke med deg om hva du tenker, ønsker og mener.

Du kan lese mer om din rett til å bli hørt her

Du har også mange andre rettigheter når du bor i fosterhjem. For eksempel skal du få vite hvorfor du er der. Du har også rett til å være sammen  foreldrene dine, snakke med saksbehandleren din og ha en egen tilsynsperson. Tilsynspersonen skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet.

Du kan lese om disse, og andre rettigheter i fosterhjem her.

Det er vanlig å ha mange spørsmål hvis man skal i fosterhjem. Det kan være lurt å snakke med noen voksne om disse tingene. Du kan snakke med tilsynspersonen din, saksbehandleren eller noen andre du stoler på. Hvis du bli plassert i en familie du ikke vil bo hos, kan du si ifra om dette. Barnevernet skal legge vekt på din mening. Hvis du er uenig i noe av det barnevernet gjør, er det viktig at du får høre hvorfor de har bestemt seg for noe annet enn det du vil.

Vi håper dette svaret er nyttig for deg. Hvis ikke kan du skrive til oss igjen.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv