22. januar 2018

flytte uten tilatelse

Hei! Jeg er en jente på 16 som er helt desperat etter å flytte vekk. Har slitt en del med deprisjon og føler at livet mitt ikke kunne vært kjedeligere. Jeg har planer om å flytte til Spania når jeg blir 17 og gå 2 og 3 år på vgs der. Kan jeg få bostipend når jeg bor utenfor Norge? Foreldrene mine er ikke helt positive til dette og jeg tror kanskje at jeg ikke får lov. Kan jeg på noen måte få flyttet uten at jeg har tillatelse fra foreldre? Kan man eventuelt søke seg myndig? Jeg kommer til å være 17 år når jeg flytter, et år fra å være 18. Får man fortsatt bostipend selv om man er 18 eller eldre? Hvilke økonomiske kostnader vil jeg få om jeg flytter? Sånn forsikring, strømregning, helseforsikring osv.? Kan foreldrene mine nekte meg fra å flytte?

Hei, og takk for at du har skrevet til Barneombudet.

Frem til du er 18 år er det foreldrene dine som har ansvar for deg. Hvis du skal flytte hjemmefra før du er 18 år, så må foreldrene dine være enige i det. Det betyr at du ikke kan flytte til utlandet hvis foreldrene dine ikke vil det. 

Men foreldrene dine skal gjøre det de mener er best for deg. Før de bestemmer seg, så skal de lytte til deg og legge stor vekt på dine ønsker og behov. Det står i barneloven. Vårt råd er derfor at du snakker ordentlig med foreldrene dine om hvorfor du har lyst til å gå på skole i utlandet.

Det er vanskelig for oss å svare på hvilke økonomiske kostnader du vil få om du flytter, og om du får støtte, da dette kan variere. Vi vil foreslå at du snakker med rådgiver på skolen om dette. Du og foreldrene dine kan også be om en samtale med organisasjonene som driver med utveksling. Da kan dere prate med noen som selv har reist ut, og få høre hva som var vanskelig, og hvordan det i så fall kan løses.

Du skriver at du er desperat etter å flytte vekk, og at du har slitt en del med depresjon. Hvis du ønsker å flytte fordi det er ting som føles tungt eller vanskelig, kan det være lurt å snakke med noen om hvordan du har det, slik at du kan få hjelp til å få det bedre. Hvis du ikke ønsker å snakke med foreldrene dine, kan du for eksempel snakke med helsesøster på skolen, fastlegen eller en annen voksen du stoler på.

Dersom foreldrene dine har gode grunner til at du ikke skal dra til utlandet, så vil du uansett ikke ha gått glipp av en mulighet. Når du fyller 18 år velger du selv hvor du vil studere.

Vi håper det løser seg, og ønsker deg lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv