23. mai 2018

Flytte ut

Hei her en 15 år gammel gutt som har lyst til å flytte ut så snart som mulig. De siste tre årene har jeg utviklet en sosial angst som har tatt mer og mer kontroll over livet mitt, det siste halve året har jeg unngått å gå ut av huset så ofte som mulig. Jeg har lenge snakket med psykiatere men ingenting har blitt bedre til jeg for to måneder siden fant en therapaut over nettet som hjalp meg å få ting i riktig retning, men FRONT kom inn for halvannen måned siden og har stoppet meg fra å bli bedre ved å innføre "cognitive behaviour" therapi. De tvinger meg til å eksponere meg for angsten minst to ganger om dagen og det har ikke hjulpet i det hele tatt, jeg blir reddere for å gå ut hver dag. Denne behandlingen har også ødelagt forholdet mitt til faren min. Vi krangler nesten vær dag, han behandler meg som møkk, sier jeg er umotivert til å bli bedre og kaller meg forferdelige ting. Forholdet mitt til moren min er ekstremt dårlig, jeg snakker ikke med henne lenger. Når jeg blir 16 år må jeg flytte ut så jeg kan fokusere på å bli bedre, jeg vet hvordan jeg kan tjene nok penger til å overleve. Jeg vet at foreldrene mine ikke vil dette, kan jeg fortsatt flytte ut selv om de ikke er enige eller må jeg få barnevernet involvert, og ville de ha støttet meg eller foreldrene mine?

Hei!

Takk for at du skriver til oss. Vi skjønner at du har det vanskelig og trenger hjelp.

Frem til du fyller 18 år er det foreldrene dine som har ansvar for deg. Det betyr at det dessverre ikke er mulig for deg å flytte hjemmefra før du blir 18 hvis foreldrene dine ikke er enige i det.

Men du har rett til å bli tatt vare på av foreldrene dine og få god omsorg. Hvis du mener du ikke kan bo hjemme fordi du har det vanskelig hjemme, kan du ta kontakt med barnevernet for å få hjelp. Barnevernets oppgave er å hjelpe barn og unge som ikke har det bra hjemme. Barnevernet kan gi forskjellige typer hjelp. Det er opp til barnevernet å vurdere om de mener at du ikke kan bo hjemme, eller om det er andre måter å hjelpe deg på. Når de bestemmer seg for hva slags type hjelp de skal gi, skal de alltid tenke på hva som vil være best for deg. De skal også høre på hva du mener og ønsker. Du kan lese mer om barnevernet her.

Hvis du synes det er vanskelig å kontakte barnevernet selv, kan du også snakke med en annen voksen du stoler på om hvordan du har det hjemme. Det kan for eksempel være helsesøster på skolen din, en lærer eller en annen person du stoler på. Det er viktig at du forteller noen hvordan du har det.

Informasjon om hvordan du kan kontakte barnevernet finner du på denne siden.

Vi håper det løser seg, og at du får den hjelpen du trenger. Skriv gjerne til oss igjen hvis du har flere spørsmål.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv