19. september 2016

Flytte hjemmefra

Hei! Jeg er ei jente på 15(blir 16 i år), og jeg har planer om å flytte ut(til en by i nærheten) for å gå på vgs. Vgs i min by tilbyr ikke utdanningsprogrammet jeg vil gå, men en "naboby" gjør. Mine foreldre er enige i dette. Jeg har lest meg litt opp på det med å flytte hjemmefra, og funnet ut at jeg kan få borteboerstipend. Jeg har også begynt å se på boliger. Har dere noen råd til hvordan jeg kan spare opp penger(tjener allerede ca. 110 kr i uken på deltidsjobb) og forberede meg best mulig på å flytte ut?

Hei, fint at du har skrevet til Barneombudet.

Det er ikke så lett å gi noen råd om hvordan spare penger. Det er jo også grenser for hvor mye du kan jobbe, i og med at du går på skole. Du har jo allerede en deltidsjobb, skriver du.

Samtidig har foreldrene dine et forsørgeransvar for deg frem til du er ferdig med videregående skole. Det betyr at de må hjelpe deg med penger til alle nødvendige ting, slik de ville gjort om du hadde fortsatt å bo hjemme. Derfor bør du snakke litt med dem om hvor mye lommepenger du kan få, og hva du kan klare å spare selv før du flytter. Forhåpentligvis skjønner de at du ikke kan jobbe så mye.

Den beste måten å forberede seg på å flytte ut, er nok å snakke med noen som også flyttet da de var på din alder. I tillegg vet vi at ung.no har noen gode nettsider om nettopp dette:

Lenke til nettside om det å flytte hjemmefra

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv