23. april 2018

Flyte til andre land

Kan mor min bestemmer hvor skal jeg bo? Hun sier siden jeg lager mye trøbbel kanskje er bedre at jeg bo hos mormor et år men hun bor i andre land. Mor min sier at hun blir syk og alle problemer jeg gir hjelper ikke.

Hei, og takk for at du skriver til Barneombudet.

Moren din kan ikke flytte deg til mormoren din i utlandet om ikke du er enig i det. Fra du er 12 år kan du nekte å bli sendt til utlandet mot din vilje uten foreldrene dine. Det står i barneloven § 41.

Det er flere ungdommer som forteller oss at foreldrene vil sende dem til utlandet. Noen av disse ungdommene som har kontaktet oss er allerede i utlandet. Er de i utlandet, er det veldig vanskelig å gjøre noe for dem om de ikke har det bra og ønsker å komme tilbake. Det er derfor vi pleier å si at du ikke skal reise om du kan la være.

Disse ungdommene forteller oss at det kan være vanskelig å si nei til foreldrene sine. De forteller oss også at selv om de ikke ville, likevel ble de tvunget.

Det er derfor veldig viktig at du sier fra om dette. Ring eller sent en e-post til Røde Kors-telefonen. Her jobber det mennesker som hjelper barn og unge for ikke å bli sent til utlandet mot deres vilje. Du kan lese mer om hvordan de kan hjelpe deg  her.  Her kan du også lese om andre ungdom sine erfaringer. Ta kontakt med dem så fort som mulig!

Du bør også fortelle til en voksen som du stoler på at moren din vil sende deg til utlandet. For eksempel en rådgiver, helsesøster eller lærer på skolen. Fortell dem så mye som mulig, for eksempel hvorfor moren din vil sende deg til utlandet, hvor du skal bli sendt, hvem du skal bo hos og hvor lenge det er meningen at du skal være der.

Hvis du lurer på noe mer eller trenger mer hjelp, ta kontakt med oss igjen. Enten på telefon 22 99 39 50 (spør om du få snakke med Sanne) eller på post@barneombudet.no.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

 

 

Spørsmålsarkiv