2. juni 2017

Fast bosted

Hei, jeg er en jente på 15 år som bytter på å bo hos mamma og pappa hver uke. Jeg sliter med misofoni, det vil si at jeg blir veldig irritert av diverse lyder. Jeg klarer aldri å spise middag med familien, eller tilbringe tid med dem. Dette er spesielt ille hos mamma. Jeg klarer ikke lenger å være i huset hennes, siden det er lyder over alt hele tiden. Jeg blir helt utslitt av det, og har sagt til henne at jeg vil bo fast hos pappa, men det vil hun ikke godta. Finnes det noen regler som kan hjelpe meg sånn at jeg kan få bo fast hos pappa?

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Det er mange ungdommer som opplever at avtalen som bestemmer hvor de skal bo ikke funker lenger, og som gjerne vil ha den endret.

Foreldrene dine har ansvar for at du har det bra, derfor har de også ansvar for at avtalen om hvor du skal bo fungerer for deg. Foreldrene dine har plikt til å lytte til hva du mener, og de skal legge mer og mer vekt på dette etter hvert som du blir eldre. Nå som du er 15 år bør foreldrene dine legge stor vekt på hva du mener.

Men så er det sånn da, at etter loven er det foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo frem til du er 18 år. Derfor er det bare foreldrene dine som kan forandre på avtalen. Det betyr at du må snakke med dem for å overbevise dem om at dette er viktig og riktig for deg.

Vi har laget noen tips til hvordan du kan legge opp en vanskelige samtale med voksne som vi tror kan være nyttig for deg. Vi har også en nettside som beskriver hvordan man går frem for å få endret avtalen om hvor du skal bo.

Dersom du tror det kan være til hjelp kan det være lurt å be en voksen du stoler på om å være med når du skal snakke med foreldrene dine. Det kan for eksempel være en venn av familien, en bestemor eller en onkel.

Du kan også vise foreldrene dine dette svaret fra oss.

Siden du har en sykdom som gjør ting vanskelig for deg, tror vi det er lurt at du snakker med fastlegen din. Fastlegen kan hjelpe deg å forklare for foreldrene dine hvorfor det er viktig for deg å bo et sted hvor det ikke er så mange lyder fordi du blir sliten av det.

Du kan også be om hjelp fra familievernkontoret. Det er de som hjelper til å sette opp avtaler om hvor barn skal bo, og det er deres oppgave å hjelpe familier som ikke snakker så godt sammen, slik at de kan bli enige. Det er gratis å få hjelp på familievernkontoret.

Vi håper det ordner seg. Hvis ikke er du velkommen til å skrive til oss igjen.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv