16. mai 2017

Eiendeler

Kan foreldrene mine ta fra meg mobilen som \"straff\"? Jeg synes ikke det er greit, men har jeg ikke rett til å ha mine eiendeler for meg selv uten å være redd for at dem skal ta det fra meg??

Hei,

Vi forstår at du synes det er ugreit at foreldrene dine «straffer» deg ved å ta fra deg mobilen din.

Vi vet ikke hvorfor foreldrene dine straffer deg på denne måten, men kanskje henger dette sammen med en avtale som er brutt. Uansett er det viktig at de forklarer deg hvorfor de velger å straffe deg på denne måten.

Frem til du er 18 år, er det foreldrene dine som har ansvaret for deg. Det betyr at de har lov til å bestemme en del i livet ditt. Det kan også handle om hvor mye du skal bruke telefonen og hva du bruker den til.

Når foreldrene dine  bestemmer, skal de tenke på hva som er best for deg. Men, de skal også ta hensyn til at du rett til å si din mening i saker som angår deg. Det kan bety at foreldrene dine skal snakke med deg om hvorfor de gjør det de gjør, og å spørre deg om hva du mener. Det vil være lurt om du og foreldrene dine setter dere ned og snakker sammen, og diskuterer hvilke regler dere skal ha hjemme når noe skjer. Er det for eksempel greit å «straffe» deg ved å inndra telefonen? Dette må dere som familie komme fram til.

På nettsidene våre har vi skrevet noe om hvem som bestemmer hva hjemme:

Hva bestemmer jeg

Hva bestemmer foreldre

Hvis du syns at det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette at de tar mobilen din, kan du få noen tips om det å snakke med en voksen på våre nettsider:

Den vanskelige samtalen med en voksen

Håper det ordner seg for deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv