28. august 2017

Dilemma

Jeg er forelsket i en lærer. Jeg tror han liker meg også, for han er alltid snill mot meg, og det ser ut som at han flørter.(Det er det mange som sier). Det er ikke så stor aldersforskjell mellom oss, bare 14 år. Hva kommer til å skje hvis vi blir sammen?

Hei,

Så bra at du spør oss om dette. Det er ganske vanlig at elever forelsker seg i læreren sin. Det kan være både spennende og fint, men lærere kan ikke ha forhold til elevene sine. Det kan føre til at læreren mister jobben. Det kan også ha veldig negative konsekvenser for eleven, familien og andre på skolen.

Det er flere grunner til at lærere ikke har lov å ha forhold til elevene sine. Nedenfor vil vi prøve å forklare hvorfor.

Elever ønsker å ha det bra på skolen, bli likt av læreren og få gode karakterer. Læreren har derfor stor innvirkning på om eleven kan oppnå ønskene sine. Derfor er det ekstra viktig at lærere ikke kan utnytte posisjonen sin på noen som helst måte. Det betyr ikke at en forelskelse er feil, men for en lærer er det absolutt ikke greit å innlede et forhold med en elev.

For å hjelpe lærere med å vite hva som er rett og galt, finnes det noe som kalles «Etiske retningslinjer». De fleste skoler krever at lærerne skriver under retningslinjene. Disse sier blant annet at lærere må være bevisst makten de har overfor elevene, at de ikke må utnytte posisjonen som lærer, og at de må opptre profesjonelt. Her betyr profesjonell at læreren ikke skal blande sammen jobben og privatlivet sitt.

Et forhold mellom lærer og elev går også utover foreldrene. Siden de må sende barna sine på skolen, er det viktig at det er tillit mellom foreldre og skole. Dersom lærere innleder forhold med elevene, vil det fort kunne svekke foreldrenes tillit til skolen.

Det er viktig at læreren er snill og hyggelig med elevene sine. Men læren skal ikke flørte. Selv om læreren er oppriktig forelsket i deg, så kan ikke læreren ha et forhold til deg.

Hvis du er i tvil om hva du ønsker, eller synes det er ubehagelig at læreren flørter med deg, kan det være lurt å snakke med noen voksne du stoler på. Vi har laget noen råd til en vanskelig samtale med en voksen.

Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom, eller snakke med helsesøster på skolen din. Vil du være anonym kan du ringe til Røde Kors Hjelpetelefon på telefon 800 33 321.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv