20. desember 2016

Bytte fosterhjem

Hei, jeg er ei jente som ikke har bodd i fosterhjem så lenge. Jeg bodde i beredskapshjem i 7 måneder og flyttet til fosterhjem 15.august 2016. Jeg hadde ønske om å bo i et fosterhjem der det ikke er andre barn i huset. Men det nærmet seg skolestart og jeg ble plaser i fosterhjem som jeg selvfølgelig godkjente. Jeg tok sjansen på å flytte dit selv om det er andre barn der. Den dag i dag kjenner jeg at jeg angrer, jeg føler meg ikke hjemme og jeg føler at jeg ikke blir hørt. Fostermoren min er ustrukturert på akkurat det med barna sine. Plutselig skal hun kjøre barna dit osv. Jeg føler meg utrygg. Jeg snakket med saksbehandleren min og hun mener at vi skulle snakke sammen først. Jeg føler at jeg ikke blir trodd uansett hvor jeg er. Når jeg er såpass gammel så er det vanskelig å finne fosterhjem til meg og etter mine behov, men samtidig synes jeg dette skal bli tatt hensyn til. Jeg likte meg bedre i beredskapshjemmet mitt enn i fosterhjemmet.

Hva skal jeg gjøre?

– jente 16 år

Hei,

Fint at du kontakter oss. Vi skal forsøke å gi deg noen gode råd.

Det er bare familier som passer godt til å hjelpe barn som kan være fosterhjem. Uansett er det viktig at du trives og føler deg trygg der du bor.

Det er naturlig at det tar litt tid å bli kjent med hverandre når man flytter inn i et fosterhjem. I en slik periode kan det være viktig å være ærlig og fortelle hva du føler og tenker om situasjonen. Vi synes derfor det er fint at du snakker med saksbehandleren din om at du ikke trives så godt i fosterhjemmet ditt. Da har du kommet et steg lenger.

Vi tror det er lurt at du sammen med saksbehandleren finner ut av de positive og negative sidene ved å bo i akkurat dette fosterhjemmet. Det kan være et fint utgangspunkt for et samtale eller et møte mellom deg, fostermor og saksbehandler. Lenke til den vanskelige samtalen med en voksen.

Sjansen for at fostermor vil at du skal ha det bra er veldig stor. Kanskje er det slik at hun ikke helt forstår dine behov ennå?

Du har egne rettigheter når du bor i fosterhjem. Vi vil gjerne at du leser litt mer om din rett til tilsynsperson.

En tilsynsperson skal passe på at du har det bra i fosterhjemmet ditt. Er det slik at du ikke har det bra i fosterhjemmet ditt, så kan tilsynspersonen hjelpe deg med å si i fra til barnevernet.

Vi håper det ordner seg for deg!

Er det noe mer du lurer på, så sendt oss et nytt spørsmål. Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv