29. august 2017

Bv lov og rett

Jeg er en gutt på 17 år, som er lei barnevernet. De fikk meg til å slippe de inn hjemme,bak ryggen på foreldrene mine. Bv kritiserer foreldrene mine til meg. Jeg går til psykolog pga angsten mobbere og bv har gidd meg, men blir verre av bv. Hva kan jeg gjøre og har de lov til å ture frem som de vil?

Hei

Så fint at du skriver til oss. Vi forstår at du synes dette er vanskelig.

Det er synd at du opplever barnevernet som en stressfaktor i hverdagen. Som du helt sikkert vet har barnevernet plikt til å hjelpe barn og unge som har det vanskelig. For å få til å gi riktig hjelp er barnevernet forpliktet til å samarbeide med andre. De skal samarbeide med deg, foreldrene dine og ikke minst andre som er der for å hjelpe deg – for eksempel BUP.

Det kan være lurt å ta dette opp med psykologen din, eller noen andre voksne du stoler på. Kanskje psykologen (eller en annen) kan kontakte barnevernet for deg, eller være med deg i møte. Så kan dere i fellesskap snakke om hvordan barnevernet kan hjelpe deg på den måten du tenker er den beste.

Når du er involvert i en barnevernssak har du flere rettigheter. En av de viktigste er retten til å bli hørt. Det betyr at barnevernet skal snakke med deg for å få høre hva du mener, ønsker eller tenker. Barnevernet skal også informere godt om hva de gjør og hvorfor.

Siden du er over 15 år har du egne partsrettigheter. Det betyr blant annet at du kan be om å få se dokumentene barnevernet har om deg, klage og ha egen advokat hvis det er snakk om å bli flyttet ut av familien.

Vi har en nettside hvor du kan lese mer om hva barnevernet skal gjøre og hva du kan gjøre hvis du er misfornøyd.

Vi håper dette hjelper, hvis ikke kan du kontakte oss igjen.

Hilsen oss i Barneombudet

Spørsmålsarkiv