16. mai 2017

Bosted

Hei:)
For øyeblikket bor jeg annenhver helg hos pappa og resten hos mamma. De har vært skilt i ca 6 år nå og jeg har alltid ønsket å bo hos pappa mest, men hver gang jeg tar det opp med mamma blir hun bare kjempesur. Hovedgrunnen til at jeg ikke vil bo med mamma er at jeg ikke trives det og hun sier masse ting som gir meg veldig dårlig selvtillit Jeg føler ikke at jeg kan snakke med henne om noe uten at hun blir sur eller vi begynner å krangle. Med pappa kan jeg si alt og jeg trives veldig mye bedre når jeg er med ham.

Spørsmålet mitt er bare hvilke rettigheter jeg har? Når kan jeg bestemme 100% hvor jeg vil være uten at mamma har noe å si på det? Er 15, 16 om noen måneder og jeg takler ikke å bo med mamma lenger. Eneste grunnen til at jeg har taklet det i så mange år er at jeg har alltid kunnet snakke med søsteren min hvis jeg har vært lei meg. Men nå flytter hun snart ut..

Hei,

Takk for at du skriver til oss. Det er mange som opplever det samme som deg, og det er ikke noe gøy å ha det sånn.

Den avtalen foreldrene dine har laget om hvor du skal bo, skal være god også for deg. Det er ikke alltid lett å bo med skilte foreldre, og det er veldig viktig at foreldre lytter til barna sine om hvordan de har det med den avtalen som gjelder. Det er ikke uvanlig at det bør gjøres endringer i disse avtalene når barna blir eldre. Dette må foreldre være åpne for.

Foreldrene dine har plikt til å lytte til deg og legge stor vekt på det du sier. Dette gjelder særlig etter at man har flyt 15 år. Dersom det hadde blitt en rettssak om dette nå, ville det blitt lagt stor vekt på hva du mener. Det bør foreldre uansett gjøre.

Likevel er det dessverre ikke sånn at du kan bestemme. Foreldrene dine bestemmer over deg til du blir 18 år. Det betyr at du må snakke med foreldrene dine for å få dem til å endre avtalen.

Lenke til side hvor du kan du lese mer om hvordan du endrer samværsavtalen.

Selv om det er vanskelig, er det viktig at du sier fra til foreldrene dine om hva du ønsker. Det er lurt å gjøre det til begge. Hvis ikke de vet hva du vil, er det ikke så lett å få gjort noe med det.

Hvis du synes det er vanskelig å si fra til foreldrene dine, kan du kanskje få noen råd her: Tips til den vanskelige samtalen med en voksen. Husk at moren din nok gjerne vil være sammen med deg fordi hun er glad i deg, derfor er det viktig at du forteller at det ikke fungerer så bra nå, men at det kanskje kan bli bedre hvis du ikke bor der så mye av tiden?

Du er heldig som har med faren din, han kan også ta ansvar for at moren din lytter til hva du har å si. Kanskje søsteren din også kan hjelpe, eller en annen voksen? Du kan også vise foreldrene dine det du har skrevet til oss, og det svaret du har fått.

Hvis foreldrene dine ikke hører på deg, eller dere ikke klarer å komme til en løsning, kan du kontakte familievernkontoret der du bor. De kan du snakke med, og der er det gratis å få hjelp.

Lenke til familievernkontoret der du bor.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv