25. august 2017

Bosted

Hei. Foreldrene mine skilte seg for et år siden og jeg har bodd annenhver uke hos hver siden det. Jeg synes det har vært utrolig stressende, og jeg har også hatt et veldig dårlig forhold med mamma. Det har defor lenge vært et tema at jeg skulle bo tre uker hos pappa, og en uke hos mamma, men mamma nekter og jeg har kommet frem til at det beste er å nekte å dra dit, ettersom jeg har prøvd tilnærmet alt annet bla. familievernkontoret som tok hennes side og gjorde og sa ting som jeg mener er feil i saksbehandlingen. Har også vært i samtale med barnevernet men det jeg sa ble ikke tatt hensyn til.
Kan jeg nekte å dra til mamma? Hvis nei hva annet kan jeg gjøre?

Hei,

Takk for at du skriver til oss. Vi forstår godt at dette er vanskelig.

Det er foreldrene dine som har ansvaret for at de har en avtale som er god for deg. For å vite det må de lytte til hvilke ønsker og behov du har.

Selv om avtalen de laget da de skilte seg virket som den beste da, er det ikke sikkert at den avtalen er den beste for deg nå. Det er ikke uvanlig at det bør gjøres endringer i avtalen når barna blir eldre. Dette må foreldre være åpne for. Jo eldre du blir, jo mer skal det du sier bli tatt hensyn til. 

Likevel er det dessverre ikke sånn at du kan bestemme. Foreldrene dine bestemmer over deg til du blir 18 år. Hvis du nekter blir det kanskje verre. Det er kjipt, men for mange ungdommer er det sånn at de er avhengige av at foreldrene klarer å samarbeid og sette barna først.

Det betyr at du må snakke med foreldrene dine for å få dem til å endre avtalen.

Vi har laget en side hvor du kan lese mer om hvordan du endrer samværsavtalen.

Selv om det er vanskelig, er det viktig at du sier fra til foreldrene dine om hva du ønsker. Forklar begge hvordan du har det, og hvorfor du ønsker endringen. Her kan du finne tips til den vanskelige samtalen med en voksen. Kanskje forholdet til din mor til og med kan bli bedre hvis du ikke bor hos henne så mye av tiden?

Hvis foreldrene dine ikke hører på deg, eller dere ikke klarer å komme til en løsning, kan du forsøke å kontakte familievernkontoret på nytt. Vis dem gjerne hva du har skrevet til oss.

Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv