4. april 2018

Vil ikke bo hjemme hos pappa.

Hei, jeg er en jente på 10 år.
Jeg vil ikke bo hjemme hos pappaen min, fordi han gjøre ikke noe med meg. Jeg kjeder meg ganske ofte, fordi jeg er inne på soverommet. Han bare sitter foran tv-en eller på pc-en. Han spiller. Kjæresten hans er ikke noe særlig bra med meg, hun kaller meg drittungen. Og hun liker ikke meg. Jeg har ikke noen venner på besøk og jeg er ganske alene.

Hjemme hos mammaen er motsatt. Mammaen er ganske flink. Hun går på ski, står på slalåm, hun går på tur, reiser, kjører meg på ridning(mammaen betaler ridning fordi pappa har ikke råd) leker meg meg, jeg får venner på overnatting, besøk. Skolen min er der mamma bor. Jeg vil bo hjemme hos mamma, og jeg har fortalt hun om det. Men mamma sier at det er ikke hun som bestemmer. Mamma sa at når jeg bli 12 år som kan jeg velge, men jeg gruer med hver gang nå jeg skal hjemme til pappa. Jeg gråter og jeg vil ikke. Det er grusomt. Mamma sa at hun det er bare et år til, fordi jeg fyller 11 nå i år.
kan dere hjelpe meg? Hva skal jeg gjøre for å flytte hjemme til mamma?

Hei, så fint at du skriver til oss.

Du skriver at du ikke trives så godt hos pappaen din, og at du heller vil bo mer med moren din.

Det er slik at når foreldrene dine ikke bor sammen, så skal de lage en samværsavtale. Det er en avtale som sier hvor du skal bo, når du skal være der og hvor lenge av gangen. Slike avtaler kan endres dersom den ikke fungerer så bra, men da må foreldrene dine være enige i det.

Før foreldrene dine bestemmer seg, så skal de høre hva du mener om saken. Alle barn har rett til å si sin mening, og dine foreldre skal legge stor vekt på det som du mener. Men selv om du har rett til å si din mening, så er ikke det ikke det samme som du får bestemme.

Vi synes du skal snakke med begge foreldrene dine om hvor du vil bo. Vi vet at mange barn synes det kan være vanskelig. Vi har derfor laget et forslag på hvordan barn kan ta den vanskelige samtalen med en voksen 

Du og foreldrene dine kan også få hjelp av familievernkontoret. De kan hjelpe med å lage ny avtale. Her finner du oversikt over familievernkontorer rundt om i landet. 

Vi hos Barneombudet har også laget en side som heter Når foreldre ikke bor sammen. Vi tror den kan være nyttig for deg.

Synes du fortsatt at dette er vanskelig, så kan det være lurt at du snakke med helsesøster på skolen din eller en lærer du liker godt.

Ta gjerne kontakt igjen om det er noe mer du lurer på. Vi håpe det ordner seg for deg!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

 

Spørsmålsarkiv