2. august 2017

blir behandlet dårlig i fosterhjem

Hei !

Jeg har bodd i fosterhjem i 4 måneder, før det bodde jeg i beredskapshjem. Jeg trives veldig dårlig, da jeg synes fosterforeldrene mine er veldig strenge, og jeg får skjeen for den minste ting og av og til husarrest. Jeg har fortalt dette til barnevernet, men de tror ikke på meg eller sier at fosterforeldrene mine kan gjøre det slik. Jeg er veldig lei meg hele tiden, og fosteforeldrene mine sier at jeg ikke gjør noe for å tilpasse meg. Jeg vil ikke tilpasse meg, jeg vil i nytt fosterhjem, eller få flytte hjem. Noen ganger har det vært så leit at jeg har mest lyst til å rømme, men jeg har tenkt at det ikke er så lurt. Jeg harogså snakket med tilsysfører uten at det hjelper. Hva kan jeg gjøre ?

Hei,

Så fint at du skriver til oss om dette. Vi skal forsøke å gi deg noen råd.

Når du bor i fosterhjem, har du rett til å ha det trygt og godt, og det er viktig at du trives og har det bra. Fosterforeldrene dine har ansvar for å gi deg god omsorg og ta vare på deg. De kan også bestemme det meste over deg i hverdagen, akkurat som andre foreldre gjør. Når de bestemmer noe, skal de alltid tenke på hva som er best for deg. Du har også rett til å bli hørt av fosterforeldrene dine. Jo eldre du blir, jo mer skal du få være med å bestemme. Du kan lese mer om dine rettigheter i fosterhjemmet her.

Det er naturlig at det tar litt tid å bli kjent med hverandre når man flytter i fosterhjem. I en slik periode kan det være viktig å være ærlig med fosterforeldrene og fortelle hva du føler og tenker om situasjonen. Kanskje det er slik at de ikke helt forstår dine behov ennå? Vi har laget noen tips til den vanskelige samtalen med en voksen, som kanskje kan være til hjelp.

Fosterforeldrene dine har uansett aldri lov til å gjøre noe som kan skade deg fysisk eller psykisk. Vi hos Barneombudet mener at husarrest hvor barn sperres inne i huset for en lengre periode ikke er greit. Du kan lese mer om dette her. Du kan også vise dette til fosterforeldrene dine hvis du vil.

Det er fint at du har snakket med barnevernet og tilsynspersonen din om at du ikke trives så godt i fosterhjemmet. Barnevernet har ansvaret for at du har det bra i fosterhjemmet, og det er også de som bestemmer om du kan bytte fosterhjem. Barnevernet skal alltid bestemme det som er best for deg, og du har rett til å si din mening. Det er ikke alltid at de kan gjøre akkurat det du ønsker, men de skal fortelle deg hvordan de har tatt hensyn til ønskene dine. De skal også fortelle hvorfor de har bestemt det de har gjort. Dette kan du spørre saksbehandleren din om. Du kan lese mer om retten til å bli hørt i barnevernet på denne siden.

Hvis du føler at du ikke har blitt hørt av barnevernet, kan du klage til saksbehandleren din. Du kan også ta kontakt med Barnas Jurist for å få hjelp til hvordan du kan snakke med barnevernet på nytt. De kan gi deg konkrete råd om hva du bør si og gjøre.

Hvis er veldig lei deg og ønsker noen å snakke med, kan det være lurt å snakke med f.eks. helsesøster på skolen. De er vant til snakke med barn om forskjellige ting som er vanskelig.

Vi håper det ordner seg for deg!

Er det noe mer du lurer på, så send oss et nytt spørsmål. Lykke til!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv