24. august 2017

Barnsrettigheter?

Familien har vært innom barnevernet noen ganger, jeg vet ikke hvorfor, men stemoren min mener at det er mamma sin feil og stemoren min krenker meg og broren min ved å si at de som har tattovering og pearsing er dumme,teite og idiotiske selv om hun vet at moren vår har det. Hun krenker privatlivet til meg og broren min ved å lese meldinger (det er greit vis det er noen de ikke vet hvem er, men hun leser meldingene mellom meg og moren min) og så er mamma en støttekontakt med tausetsplikt, hun har forklart det til meg og broren min og vi er stille om det, men stemoren min er besatt med å finne det ut selv om hun er lærer og kan om tausetsplikt selv. Hun prøver å ødelegge utdanningen til meg og broren min ved å prøve å få oss til å gå på en dårlig vidregåendeskole. Hun har slått broren min også. Noen ganger vil jeg bare vekk fra de. Men det jeg lurer på er hvor mange regler har hun brutt og hvor alvorlig er det?

Hei, så fint at du skriver til oss om dette.

Vi forstår at du har det vanskelig med stemoren din. Aller først vil vi si at stemoren din ikke bestemmer over deg. Det er det moren og faren din som gjør. Foreldrene dine har også ansvar for at du har det bra. Derfor er det de, og kanskje først og fremst faren din, som har ansvar for at du har det bra hjemme hos ham og sammen med stemoren din. Hvis du tror det går an å snakke med faren din om dette bør du gjøre det aller først. Hvis du vil kan du vise ham det du har skrevet til oss, og svaret vi gir her.

Så til spørsmålet ditt. Neon av de tingene du skriver at stemoren din gjør er ikke lov.

For det første er det ikke lov å slå barn. Det er heller ikke lov å oppføre seg truende eller skremmende mot barn. At hun har slått broren din, gjør at hun har brutt en lov som heter straffeloven. Det er veldig alvorlig.

For det andre har hun ikke lov til å lese dine private meldinger. Det er, som du sier, en krenkelse av ditt privatliv.

Foreldre har det som heter foreldreansvar for barna sine. Det betyr at de har ansvar for å passe på dem. Noen ganger kan det være nødvendig at foreldre undersøker hva barna driver med på nett og mobil hvis de mistenker at barnet holder på med noe kriminelt eller farlig. Men ellers ikke. En stemor har ikke foreldreansvar, og skal derfor ikke lese dine meldinger.

Når det gjelder opplysninger som moren din har taushetsplikt om, så er det moren din som har ansvaret for at det ikke blir fortalt til noen andre, heller ikke deg.

For det tredje har stemor har ikke mulighet til å bestemme hvilken videregående skole du skal gå på. Når du blir 15 år kan du selv bestemme hvilken skole du skal gå på, dette kan verken stemor eller faren din bestemme for deg. Dette står i barneloven.

Hvis det ikke går å snakke med moren eller faren din om dette finnes det flere som kan hjelpe.

Barnevernet skal hjelpe barn som ikke har det bra hjemme. Du kan ringe å snakke med dem og fortelle hvordan du har det. Fortell at familien din har vært i kontakt med dem før så kanskje du kan få snakke med en som kjenner dere. Barnevernet skal prøve å hjelpe så du får det bedre hjemme. Du kan lese mer om hvordan barnevernet jobber på nettsiden vår.

De som jobber på familievernkontorene har som oppgave å hjelpe familier til å få det bedre sammen. De kan hjelpe deg å snakke med moren og faren din om hvordan du har det i familien. Det er gratis å få hjelp der, også for de voksne.

Vi håper det snart blir bedre!

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv