4. oktober 2017

Barnevernet hører ikke på meg

Jeg er en gutt på 17 år, som for 5 uker siden ble akuttplassert av barnevernet på en institusjon pga at jeg begynte å forandre adferd etter flere år med mobbing. Foreldrene og søskene mine får ikke besøke meg mere enn 1 gang i uka og 2 timer hver gang. Jeg får ikke treffe de ute eller hjemme. Hver gang jeg får besøke hunden min, må alltid familien min være ute av huset. Jeg fikk heller ikke besøke min alvorlige syke bestemor som bor 20 mil unna i høstferien. Barnevernet behandler meg og familien veldig stygt, lyver setter oss opp mot hverandre stadig vekk. Ettersom jeg er akuttplassert, så har ikke foreldrene mistet omsorgen for meg.selv om de truer med å gå til sak for å få den. Hva kan jeg gjøre med alt dette, kan bv gjøre hva de vil og er jeg rettsløs? Orker ikke å ha det sånn lengre. Jeg og mine foreldrer har hver vår advokat, men bv kjører sitt løp uansett uten respekt.

Hei,

Takk for at du skriver til Barneombudet. Vi forstår at situasjonen du er i er vanskelig for deg.

Barnevernet har lov til å flytte deg ut av familien dersom de mener det er best for deg. Når du er involvert i en barnevernssak har du likevel flere rettigheter. En av de viktigste er retten til å bli hørt. Det betyr at barnevernet skal snakke med deg for å få høre hva du mener, ønsker eller tenker.

Vi kan ikke si noe konkret om din rett til å se foreldrene dine og på hvilke vilkår. Det er avhengig av mange ulike ting. Det er de i barnevernet som bestemmer, og du kan snakke med dem om hva de tenker fremover. Barnevernet har plikt til å informere deg om hva de gjør og hvorfor de gjør det.

Hvis barnevernet ikke har forklart deg hva de har bestemt seg for, eller hvorfor de har bestemt seg for det de har gjort, kan du spørre saksbehandleren din i barnevernet om dette.

Les mer om dine rettigheter når du bor på institusjon her.

Hvis du trenger mer juridisk rådgivning, kan du også ta kontakt med Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp og bistand til de under 25 år.

Hilsen oss hos Barneombudet.

Spørsmålsarkiv