13. januar 2017

Barnevernet

Jeg har bodd i det samme fosterhjemmet siden jeg var 2 og et halvt år. Barnevernet sa til foreldrene mine at det var midlertidig men løy, nå må jeg være her til jeg er 18, hvis jeg er heldig 15… Men jeg klarer ikke så stort lengre å bo her, har lyst til å flytte, til utlandet for den slags skyld. Jeg har aldri hatt det så bra pågrunnav mange problemer, hva skal jeg gjøre?

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Først er det viktig å si at på din alder er det mange som gjerne vil flytte, både de som bor i fosterhjem og de som bor med den opprinnelige familien sin. Det er en del av det å bli mer voksen og selvstendig. Nr du i tillegg har hatt  mange problemer, er det ikke rart at du føler det sånn.

Når barnevernet har omsorgen for deg, er det de som bestemmer hvor du skal bo. Men du har rett til å bli hørt. Og hvis du ikke har det bra i fosterhjemmet, skal både fosterforeldrene dine og barnevernet ta det på alvor og forsøke å gjøre noe med det.

Det skal ganske mye til før barnevernet bestemmer at du skal flytte, og ofte vil det ikke nødvendigvis være bra å flytte heller. Vi har noen råd til hva du kan gjøre for å få det bedre og si fra om hva som er galt.

Det er lurt å forsøke å sette ord på problemene før du snakker med noen. Hva er det som plager deg akkurat nå? Hva tror du kan gjøres for at det skal bli bedre? Skriv gjerne ned noen punkter for deg selv. Du kan både foreslå store ting, som flytting, og mindre ting, som at reglene i fosterhjemmet blir annerledes enn i dag. Hvis du har flere forslag, er sjansene større for at de voksne i alle fall kan gjøre noe, selv om de kanskje ikke kan gjøre alt.

Så er det viktig at du sier fra hvordan du har det, sånn at voksne rundt deg kan forsøke å gjøre noe med det. Her er de du kan snakke med:

Fosterforeldrene dine. Hvis du får det til, er det veldig bra om du kan ha en åpen samtale med dem om hva som ikke fungerer i fosterhjemmet. Sjansen for at de har merket noe av det samme som deg er ganske stor. Hvis dere sammen kan finne gode løsninger er det det enkleste og det beste. Finn et tidspunkt hvor stemningen er god og dere har tid til å snakke skikkelig sammen.

Det er også mange andre voksne du kan snakke med:

Det skal være en person som fører tilsyn med fosterhjemmet ditt. Denne personen skal snakke med deg også, og hjelpe deg med å fortelle barnevernet om problemer du har i fosterhjemmet. Hvis du vet hvem det er som er tilsynsfører, kan du fortelle tilsynsføreren om hvordan du har det.

Du kan også si fra til saksbehandleren din i barnevernet. Eller til en voksen du stoler på, for eksempel en lærer eller helsesøster på skolen.

Noen barn i barnevernet har en tillitsperson. Hvis du har en tillitsperson, kan han eller hun hjelpe deg.

Landsforeningen for barnevernsbarn er en forening for barn som er eller har vært i barnevernet. Der kan du både treffe folk som har liknende erfaringer som deg, og kanskje få råd som kan hjelpe deg med å få det bedre i fosterhjemmet ditt.

Lenke til nettsiden til Landsforeningen for barnevernsbarn

Vi håper disse rådene er nyttige for deg og du får det bedre snart!

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv