27. februar 2018

Alvorlig internett mobbing

En jente på skolen min fikk i 8 lapper som sa hun skulle drepe seg selv og at ingen likte henne. Senere fikk hun mange mld på sosiale medier med annonyme brukere som sendte henne linker til hvordan å lage henge knuter og beskrev hvordan de skulle brenne ned huset hennes og drepe alle hun var glad i. Jenta som fikk dette endte opp på BUP, og hun sa i fra til politi og skole men personen ble ikke tatt. I 10 klasse stoppet meldingene og lappene, men nå nylig fikk en annen jente samme type lapp fra mest sansynelig samme person. Vi fortalte læreren vår, men det virket ikke som de hadde planer å gjøre noe. Jeg og noen andre foreslo å se i bøkene til de i klassen og sammenligne skrift, men det sa de ikke var lov.
Hvem kan vi kontakte for hjelp? Vil noen ta dette alvorelig og gjøre noe med det? Hva kan vi selv gjøre for å finne personen som gjør dette? Når i startet på vgs, så er det forsent å gjøre noe og personen vil finne nytt offer

Hei!

Takk for at du skriver til oss hos Barneombudet. Ingen skal oppleve å få lapper eller meldinger på sosiale medier med det innholdet du forteller om. Det er de voksnes ansvar å hjelpe dere slik at dette slutter.

Dere har rett til å ha det bra på skolen. Om dere ikke har det bra på skolen, for eksempel på grunn av lapper eller meldinger på sosiale medier, skal skolen hjelpe dere. Læreren deres skal ta det dere forteller på alvor, og skal varsle rektor om det som skjer slik at skolen kan hjelpe dere. Læreren deres kan ikke la være å gjøre noe når dere forteller om dette.

Dersom dere opplever at det ikke hjelper å si fra til læreren deres bør dere snakke med rektor eller en annen voksen på skolen om hva som skjer. De elevene som har fått meldingene har krav på at skolen lager en plan som sier noe om hva skolen skal gjøre med saken. Du kan lese mer her: rettighetene  dine.

Det kan også være lurt at dere snakker med foreldrene deres om hva som skjer. De kan også snakke med skolen om at de må gjøre noe for at dette skal stoppe.

Hilsen oss hos Barneombudet

 

Spørsmålsarkiv