25. januar 2018

Om å få være sammen med kjæresten sin

Jeg har en kjæreste og foreldrene mine er skilt. Far vil ikke at jeg skal være sammen med ham, mens min mor synes det er helt greit. Foreldrene mine bor forskjellige plasser, så kjæresten kommer derfor på besøk når jeg er hos moren min, men ikke når jeg er hos min far. For ikke så lenge siden gikk min far til min mor sitt hus, og sa at kjæresten min ikke fikk være med meg der heller. Kan far nekte han adgang til en eiendom som ikke er hans? Er det noen paragraf som sier noe om det? Og velger jeg selv hvem jeg vil være kjæreste med og hvor og når jeg vil være sammen med ham, eller er det noe foreldrene mine kan bestemme?

Hei, og takk for spørsmålene dine.

For å svare på dette med kjærester først: vanligvis så skal barn og ungdom selv få velge hvem de vil ha som venner eller kjærester. Jo eldre du er jo mer skal du få bestemme selv. Likevel er det sånn at foreldrene dine har ansvaret for at du har det bra frem til du er 18 år.

Det betyr at foreldrene dine kan blande seg inn i hvem du er kjæreste med dersom de mener kjæresten din ikke er bra for deg. Det kan for eksempel være dersom han er veldig mye eldre enn deg, at han driver med noe kriminelt eller andre ting som gjør at foreldrene dine reagerer.

I så fall må faren din ta en ordentlig prat med deg og fortelle deg hvorfor han ikke vil at du skal være sammen med kjæresten din. Kanskje er det som skal til at faren din får mulighet til å bli litt kjent med kjæresten din?

Når det gjelder det med besøk så kan ikke faren din bestemme hvem moren din skal ha på besøk i huset sitt. Hun bestemmer over sitt eget hus, og han kan ikke forby noen å være der – med mindre han har fått lov fra moren din.

Vi foreslår at du prøver å prate skikkelig med faren din for å finne ut hvorfor han ikke vil at du skal være sammen med kjæresten din, og at dere sammen blir enige om noe som kan fungere.

Hilsen oss hos Barneombudet

Spørsmålsarkiv