Penger og jobb
Når du er under 18 år er det foreldrene dine som er verge for deg. Det betyr at de har ansvar for din økonomi, men det betyr ikke at de bestemmer over pengene dine. Når du har tjent, spart eller fått penger, har du egne rettigheter.
Du har lov til å begynne å jobbe etter at du har fylt 15 år, men det finnes egne regler for dette.
Ankermeny
Aldersgrense for å jobbe
Du har lov til å jobbe etter at du har fylt 15 år.
Når du er 13-15 år, kan du ha lette småjobber. Dette kan for eksempel være jobber som avisbud eller kontor- og butikkarbeid. Dersom du vil jobbe før du fyller 15 år, må foreldra dine godkjenne det.
Før du fyller 13 år kan du ikke ha en vanlig betalt jobb, men du kan gjøre små oppgaver for foreldrene dine eller andre hvis foreldrene dine synes det er greit. Du kan for eksempel hjelpe til med å vaske, rydde, handle mat, klippe plen eller lignende.
Du kan selv slutte å jobbe når du vil det.
Jobben må ikke gå ut over skolen
Du kan ikke jobbe så mye at det går ut over skolearbeidet ditt. Dersom foreldrene dine mener at arbeidet går ut over skolen, kan de bestemme at du må slutte.
Arbeidskontrakt
Alle som er i jobb har krav på arbeidskontrakt fra arbeidsgiver. I kontrakten skal det stå tydelig hva som er dine rettigheter og plikter.
Kan foreldra dine tvinge deg til å jobbe?
Foreldra dine kan ikkje tvinge deg til å jobbe, men dei kan anbefale deg å jobbe litt ved sidan av skolen.
For mange kan det være nyttig erfaring å tene eigne pengar, og å lære seg verdien av å jobbe.
Foreldra dine skal ikkje legge så mykje press på deg at du føler deg tvungen til å jobbe.
Opplever du den situasjonen, er det viktig at du seier ifrå om at dette ikkje er greit.
Bruke penger du har tjent selv
Penger du har tjent selv er dine penger. Foreldrene dine har ikke lov til å bruke eller låne disse pengene.
Hvis det er snakk om mye penger, skal foreldrene dine hjelpe deg å få satt pengene inn på en bankkonto som er din.
Når kan du bruke penger du har tjent etter at du fylte 15 år?
Er du over 15 år, kan du selv bestemme over penger du har tjent. Er foreldrene dine bekymret for hva du bruker pengene på, må de ha tillatelse fra Statsforvalteren til å nekte deg å bruke pengene.
Når kan du bruke penger du har tjent før du fylte 15 år?
Er du under 15 år, kan du ha småjobber hvis foreldrene dine er enige. Penger du tjener fra dette, kan du ikke bruke uten at foreldrene dine gir deg lov. Men foreldrene dine skal lytte til dine meninger og jo eldre du blir, jo mer bør du kunne bestemme hva du kan bruke pengene på.
Sparepenger og pengegaver
Penger du har fått i gave er også dine penger. Foreldrene dine har ikke lov til å bruke eller låne av disse pengene. Hvis det er snakk om mye penger, skal foreldrene dine hjelpe deg å få satt pengene inn på en bankkonto som er din.
Penger du har fått kan du i utgangspunktet bruke til det du vil. Har du for eksempel fått penger i bursdagsgave eller har spart opp lommepenger, kan du gå og kjøpe en bukse du liker.
Det finnes noen unntak. De som gir deg en gave, kan si at den skal brukes til noe spesielt. For eksempel kan besteforeldre si at konfirmasjonspenger skal gå til en datamaskin eller at du skal spare de til studier senere. Sparer foreldrene dine penger for deg til du blir voksen, kan du ikke bruke dem som du vil før du er 18 år uten at de er enige.
Kan foreldre nekte deg å kjøpe det du vil?
Er du under 15 år, kan foreldrene dine nekte deg å bruke penger du har fått, hvis de mener du bruker pengene på noe som ikke er bra for deg. Jo eldre du blir, jo mer skal du kunne bestemme hva du kan bruke pengene på. Er du over 15 år, skal det mye til for at foreldrene dine kan nekte deg å bruke pengene som du vil. I så fall må Statsforvalteren gi dem lov til det.
Selv om du kan kjøpe noe, kan foreldrene dine lage regler om hvordan du kan bruke det du har kjøpt. For eksempel kan de lage regler for hvor mye du kan spille hvis du har kjøpt en PC.
Hva om du og foreldrene dine er uenige om penger?
Statsforvaltaren har eit kontor som har ansvar for at verjer gjer det dei skal. Dei kan svare på spørsmål om pengar og rettar. Dei kan òg nokre gonger hjelpe deg med å få tilbake pengar som foreldre har teke.
Du kan også få hjelp hos Ung rettshjelp (tidligere Barnas Jurist).
Fann du ikkje det du lette etter?
Ta gjerne ein titt på ung.no viss du ikkje fann det du lette etter.
Send oss gjerne ei tilbakemelding viss det er noko du synst vi kan gjera betre.
Ta kontakt med oss på post@barneombudet.no eller på kontakt-sida vår.